Museum Night 2019 // M HKA, Antwerp

Zaterdag 3 augustus is hét moment om de Antwerpse musea op een verrassende manier te ontdekken. 20 musea houden ’s nachts hun deuren open en verleiden je met speedrondleidingen en een overvloed aan activiteiten. Hierzo een greep uit het programma van het M HKA:

[…]

Antwerpen a la plancha

19.30, 20.30, 21.30, 22.30, 23.30 (duur 45’)

‘In Antwerpen werd een man gedood toen zijn auto werd overreden door een vrachtwagen vol varkens’: het is maar één van de zinnen uit Roberto Bolaño’s experimentele novelle ‘Amberes’. Benieuwd hoe dit vorm krijgt in een tentoonstelling met werk van meer dan 30 kunstenaars? Een gids leidt je rond tussen kunstinstallaties, boeken, video’s, foto’s, en … worst.

Eten en drinken à l’Amberes

19.00 – 00.30

Een zomertentoonstelling met de titel ‘Amberes’ doet ons watertanden. CROP catert de avond en laat zich inspireren door de Chileense keuken. Denk empanadas, pasteles, en … chili natuurlijk. Prima te combineren met Chileense wijn én muziek. Salud!

Michèle Matyns Jeunes d’Anvers

19.00 – 21.00

Wat hebben een duiveltje, gedroogde vis, veel hooi en Antwerpen met elkaar gemeen? Ze maken allemaal deel uit van de kunst van Michèle Matyn. Grijp je kans om een echte kunstenares te ontmoeten en maak je eigen kunst in deze knotsgekke workshop. Reservatie verplicht via lot.wens@muhka.be.

Literaire portretten

20.00 – 21.00, 21.30 – 22.30, 23.00 – 00.00

In tijden van profielfoto’s, Instagram en digitale fotografie is het wel eens verfrissend om niet steeds op je eigen smoel te moeten kijken. Michiel Cox schetst je portret niet met potlood en papier, maar wel met woorden en een beamer. Je unieke portret neem je gewoon mee naar huis.

[…]

M HKA’pen II

19.00 – 01.00

Ontdek de schrijfsels, intieme brieven, sprookjes, installaties, … die als resultaat uit de tweede editie van de vierdaagse schrijfcursus M HKA’pen ontstonden. De tentoonstelling ‘AMBERES’ – Roberto Bolaño’s werd hiervoor als uitgangspunt genomen.

 

EXPO

>> AMBERES – Roberto Bolaño’s Antwerp

De experimentele novelle ‘Amberes’ van Roberto Bolaño inspireerde deze gelijknamige zomertentoonstelling. Meer dan 30 kunstenaars tonen werk in thema’s als misdaad en corruptie, seksueel geweld, relatieve waarheid, het geheugen, de zee.

>> IN SITU: Hedwig Houben – SWEEP, TAP, SWOOOOOP

Voor haar eerste solotentoonstelling in België maakte Hedwig Houben monumentale kunst uit plasticine en sculpturen met namen zoals ‘Homer’, ‘Body’, ‘X’. Deze tentoonstelling zet aan tot nadenken over onze relatie tot dagelijkse objecten en hoe ze een rol kunnen spelen in de vorming van ons ‘zelf’.

———————————-

M HKA // Leuvenstraat 32, 2000 Antwerp, Belgium // 3 Aug – 4 Aug 2019 19:00 – 01:00

———————————-

Via deze link kan je het werk ‘Raamvertelling’ raadplegen: ensembles.mhka.be/items/21619 Dit maakte ik in het kader van M HKA’pen II . Ik begon te schrijven vanuit de geëxposeerde film ‘Trans-Europ-Express’  van Alain Robbe-Grillet. Mijn schrijfsel en de film staan volledig los van elkaar. Wel vind je hier een link naar de film (die ik nog niet geheel zag): ensembles.mhka.be/items/21361